Автор Тема: Внесення змін до Регламенту аматорського радіозв'язку України  (Прочитано 6920 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline UR8US

Інформаційне повідомлення щодо ходу внесення змін до Регламенту аматорського радіозв'язку України у 2020 році.

Радіоаматорство - це науково-технічне хобі, яке охоплює близько 1 мільйону радіоаматорів всього світу, за виключенням найбільш тоталітарних країн, наприклад, Північної Кореї (КНДР).

У кожної країні існує «адміністрація зі зв'язку», яка регулює використання радіочастот та радіотехнологій. В Україні, до адміністрації входить ДССЗЗІ (Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, або Держспецзв'язку), яка розпоряджається розподілом радіочастот, та НКРЗІ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації), яка, зокрема, згідно із законом «Про радіочастотний ресурс України», розробляє Регламент аматорського радіозв'язку України (Регламент). Це - основний документ, що регламентує існування аматорського радіо в нашій країні, та взаємодію радіоаматорів із державою.

Крім того, Державне підприємство «Український державний центр радіочастот» (УДЦР), що підпорядковується НКРЗІ, забезпечує видачу дозволів на експлуатацію аматорських радіостанцій. Згідно з даними УДЦР, в Україні зараз налічується близько 10 тисяч радіоаматорів.
Громадська спілка «Всеукраїнська радіоаматорська ліга» (ГС ВРЛ) - об’єднання радіоаматорських організацій більшості областей України, та близько 1500 індивідуальних членів. ГС ВРЛ має всеукраїнський статус, та згідно з законом залучається до розробки Регламенту.
Є безперечним фактом, що існуюча редакція Регламенту є значно застарілою. По-перше, вона заснована на нормативній базі часів СРСР, із властивою тому часу суцільною недовірою до громадян. По-друге, вона на враховує змін, що відбуваються у суспільстві, зокрема, цифровізації, електронного документообігу, розвитку технічних засобів, тощо. Останні більш-менш значимі зміни у Регламенті відбулися у 2010 році, майже 10 років тому.

ГС ВРЛ, інші об’єднання, та індивідуальні радіоаматори протягом останніх років неодноразово зверталися до НКРЗІ, вказуючи на значне відставання Регламенту від рівня сучасності, та пропонуючи допомогу в його оновленні. У зверненнях йшлося про такі зміни, як введення нових радіоаматорських смуг частот, підвищення максимально допустимих рівнів вихідної потужності передавачів, використання сучасних технологій зв’язку, та зокрема, вдосконалення взаємодії з державними установами для більш зручного складання радіоаматорами іспитів, отримання радіоаматорських дозволів, продовження терміну дії дозволів, тощо. Ці зміни співпадають із курсом розвинених країн, в першу чергу – країн ЄС, у яких стан радіоаматорського законодавства випереджає нас на 10-20 років.

НКРЗІ, відповідаючи на звернення радіоаматорів, закликала дочекатися планового періоду внесення змін до Регламенту, який був призначений НКРЗІ на I-IV квартал 2020 року під назвою «Вдосконалення окремих положень Регламенту аматорського радіозв’язку України з метою досягнення європейського рівня радіоаматорства в Україні». Ще в 2019 році було створено робочу групу з представників НКРЗІ та громадських об’єднань радіоаматорів. Робоча група збиралася декілька разів у 2019 році, та, на жаль, у 2020 році таки збори проводились виключно у форматі відео-конференцій.

До групи у різні часи входили:
1)   З боку НКРЗІ – О. Кузнецов, І. Протасенко, І. Чернявська, Г. Симоненко;
2)   З боку УДЦР – Ю. Сапальов; І. Магрело;
3)   З боку ГС ВРЛ – О. Ананьєв, Д. Нечитайлов;
4)   З боку ГО ЦЄРР – Є. Жмур;
5)   З боку ГО ЛРУ – Ю. Заскалета, А. Кириленко.

Протягом роботи цієї групи, НКРЗІ ставило запитання до радіоаматорів щодо тих чи інших питань Регламенту. У відповідь радіоаматори вимагали внесення змін, які відповідають європейському курсу розвитку радіоаматорства та всієї України вцілому. До роботи над цими пропозиціями були залучені фахівці із радіозв’язку, відомі радіоспортсмени, юристи. Проводились консультації із радіоклубами в регіонах та з іноземними громадськими організаціями радіоаматорів.

Проте, аргументовані вимоги радіоаматорів практично не були враховані НКРЗІ при підготовці проекту внесення змін до Регламенту восени 2020 року. Насправді, були виправлені явні помилки, та зроблено декілька інших, косметичних змін, які аж ніяк не виконують завдання – «досягнення європейського рівня радіоаматорства в Україні». Навпаки, було зроблено декілька кроків назад для зміцнення бюрократії, яка спрямована на зниження доступу до радіоаматорства в нашій країні. Крім того, Регламент налічує безліч застарілих норм, які дискримінують осіб або групи осіб за певними признаками, при цьому його громадська антидискримінаційна експертиза, передбачена законом, не проводилася.

Зараз українське радіоаматорство потребує вашої допомоги для того, щоб аби-як підготовлені, косметичні зміни не були прийняті, а замість того, Регламент мав би шанс дійсно відповідати рівню сучасності. Це цілком можливо.

73! ГС ВРЛ, ГО ЦЄРР та ін.

P.S. PDF-файли для розповсюдження додано.
« Останнє редагування: Січень 11, 2021, 00:01:42 від UT4ULP »
 

Offline koval

Хтось може пояснити процедуру прийняття регламенту?

Тобто УДЦР провело консультації, на основі яких створило проект змін до регламенту. Далі УДЦР подає цей проект в НКРЗІ, а там п'ятеро людей на одному з своїх засідань приймають рішення ?
 

Offline UR8US

Как участник боевых действий, поясняю.

В соответствии с законом "О радиочастотном ресурсе", регламент пишет НКРЗИ на основе консультаций с общественными объединениями радиолюбителей. Так и делается.

Весной 2019 года НКРЗИ пригласила три общественных объединения и создала рабочую группу из представителей НКРЗИ, УДЦР и радиолюбителей. В эту группу приглашались все заинтересованные лица и организации.

Прошло несколько очных встреч, в которых НКРЗИ ставила радиолюбителям вопросы по тем или иными частям Регламента и просила давать предложения. Все, что предлагалось от ГО ЦЕРР и ГС ВРЛ, публиковалось на фейсбуке.

Полмесяца назад НКРЗИ опубликовала черновик изменений на своем сайте, для общественного обсуждения, которое пройдет до 15 декабря. За это время радиолюбители могут подать замечания и предложения, которые НКРЗИ, возможно, учтет.

Это по форме. А по содержанию - см. фейсбук:

https://www.facebook.com/groups/UR4UWA.radioamator
« Останнє редагування: Січень 28, 2021, 16:09:11 від UT5UKA »
 
Користувачі, які подякували цьому постові: UT4ULP

Offline laser

незнаю чи реально, але можна було б давити на мужів оцим прецедентом http://mediasat.info/2021/01/29/emi-v-10-raz/ щоб підняти дозволену мощу і для нас.
правда я не дуже в математиці тямлю, підняття в 10 раз ЕМВ це еквівалентно підвищенню вихідної потужності передавача в 10 чи ні? чи там є залежності від dbi антени та квадрату відстані до неї??
 

Offline UR8US

Уже отправили письмо с этими аргументами на НКРЗИ и УДЦР.

В документе Минздрава есть ссылка на методику расчета, там подробно описано, как считается плотность мощности излучения. Если хочется разобраться, велкам.
 
Користувачі, які подякували цьому постові: UT4ULP, laser