Автор Тема: Військовий експерт із Броварів створив аварійний канал зв’язку для району  (Прочитано 11345 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Roman (UR5XOD)


Броварчанин, військовий експерт зі зв’язку Сергій Бескрестнов облаштував у Броварському районі альтернативний канал зв’язку на випадок повного блекауту.
Винахідник вже навіть запропонував загальну аварійну частоту, яку перевірив особисто.

Для цього треба мати найпростішу радіостанцію. Ідея в тому, щоб кожен, до прикладу, голова ОСББ міг по рації через ретранслятор зв’язатися з аварійними службами міста. Цей крок завбачливий і розрахований на підтримку пересічних мешканців Броварщини, адже, на жаль, керівництво міста і району не думає, як в умовах можливого повного блекауту громадяни комунікуватимуть із швидкою, пожежною, газовою службами.

Броварчанин Сергій Бескрестнов – винахідник. Він відомий далеко за межами країни своїм інноваційним проєктом – комп’ютерним атракціоном Isotopium, якому немає аналогів у світі. Сергій та киянин Олексій Фатєєв створили в одному з броварських будинків декорації диво-полігону Чорнобильської АЕС, де з домашнього комп’ютера або телефону з будь-якої країни світу можна на танку, що має складний механізм із комп’ютером всередині, «прогулятися» територією  в «реальних умовах» чорнобильського полігону.

Сергій закінчив Київський військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, довгий час працював керівником у компанії «Водафон» та інших компаніях мобільного зв’язку, останні роки розвиває власні ІТ-проєкти. Але все життя він залишається радіоаматором.

Зараз Сергій Бескрестнов – відомий військовий експерт зі зв’язку та радіорозвідки. Він як ніхто розуміє важливість безперебійного зв’язку та комунікації між людьми в умовах сучасної гібридної війни. Це чудово розуміє і ворог, тому і б’є по важливих об’єктах інфраструктури, зокрема енергоощадження, щоб позбавити як електро-, тепло-  водопостачання, так і зв’язку.

10 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що з 10 жовтня через російські удари зруйновано 30% електростанцій, що спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Тож із жовтня українці живуть в режимі віялових та екстрених відключень.

Проте чергові масовані ракетні атаки можуть бути причиною цілковитого блекауту, коли українці повністю залишаться без світла, відтак і без будь-якого зв’язку. Найскладніше в цій ситуації буде пересічним українцям, які можуть бути «відрізаними» від екстрених служб. І це може бути надовго, і це буде складно.

На випадок цілковитого блекауту, радіостанції з аварійним каналом мають бути в чергових аварійних служб, медиків, поліції, МНС.

Як повідомив журналістам «Трибуни» начальник Броварського райуправління поліції Кирило Самойленко, у кожному пункті поліції працює «Пункт поліцейської підтримки». Для того, щоб у випадку блекауту допомогти людям із комунікацією під час повної відсутності зв’язку, на території району збільшено кількість авто- і піших патрулів, які забезпечені рацією – альтернативним видом зв’язку, каже Самойленко. Також кожен патрульний має аптечку, турнікет та ліхтарик.

Патрульні перебуватимуть у «Пунктах незламності» та пунктах обігріву, тож за потреби люди зможуть туди підійти і звернутися за допомогою. Загалом у Броварському районі є 58 пунктів обігріву та 17 «Пунктів незламності» (у Броварах таких 7). А якщо людина не має змоги підійти до «Пункту незламності» чи пункту обігріву?

До можливого блекауту мають бути готовими не лише екстрені служби, а і пересічні громадяни. І цю підготовку варто було робити ще вчора і глобально, каже Сергій Бескрестнов. Однак на Броварщині про це задумалися лише нещодавно. За словами експерта, в Броварському районі планували побудувати мережу аварійного цифрового радіозв’язку. Зокрема, поставити в населених пунктах району кілька ретрансляторів, а в голів сільських і селищних рад, «швидкої», рятувальників, РВА – радіостанції, придбати портативні рації для ДФТГ. Мало бути два канали – для військових і цивільних. Проте в районного керівництва виникли «проблеми».

Голова Броварської райради Сергій Гришко повідомив, що позаяк кожна громада самостійно розпоряджається своїми коштами, він провів попередні перемовини з головами ОТГ щодо необхідності встановлення спільного ретранслятора. Відтак, всі громади очікують від ініціаторів проєкт із чіткими розрахунками та кошторисом. Цікаво, що керівництво і району, і Броварської громади до цього часу навіть не подумало про можливі складнощі з комунікацією під час повного блекауту, і якби експерти не забили на сполох, про це ніхто б і не згадав.

А от Зазимська громада, яка завжди на крок попереду від інших 7-ми громад Броварського району, кошти на аналоговий ретранслятор знайшла і вже подбала про облаштування необхідного обладнання для альтернативного зв’язку на території своїх населених пунктів.

Розуміючи, що в чиновників реалізація будь-якого проєкту – це складний і довготривалий процес, а часу очікувати немає, Сергій Бескрестнов за свої кошти вже підготував для мешканців Броварщини аварійний канал зв’язку.

Зокрема, облаштував ретранслятор та закупив акумулятори для аварійного живлення. Це допоможе як району, так і місту та частині Києва зв’язати між собою «швидку», поліцію, рятувальників, газову службу, ДТЕК, інтернет-провайдерів. Також цим відкритим каналом зможуть користуватися всі, в кого є найдешевша китайська радіостанція. Але зможуть користуватися по черзі.

Один ретранслятор Сергія офіційно працює багато років як аматорський і відомий багатьом радіоаматорам Києва та області. Під час окупації Броварського району через нього передавалося для наших військових багато важливої інформації із сіл.

Другий ретранслятор Сергій встановив ще в березні, коли район окупували рашисти. Каналом користувалися наші військові. Обидва ретранслятори покривають територію від Борисполя до села Шевченкове, включаючи більшу частину Києва.

Зараз Сергій розгорнув загальну аварійну частоту нашого міста 434.400 МГц. Це 52 канал, у кого радіостанції LPD із введенням 69 каналів. Експерт вже перевірив цю частоту, тож у кого є елементарна радіостанція, може налаштовуватися.

Щодня все більше мешканців Броварів переходять на цю частоту та перевіряють зв’язок один із одним. Для зв’язку підходить будь-яка аналогова радіостанція, наприклад, Baofeng UV5R ціною близько 1000 гривень.

У кого радіостанції PMR на 16 каналів – частоти інші: варто брати 4 канал 4 підканал.

Керівництво Броварської громади, з яким зустрічався Сергій, підтримали рішення ставити свій ретранслятор і закупити радіостанції всім структурам. Однак організаційні питання потребують багато часу, тож Сергій пропонує використовувати поки що свій. Своєю чергою місто обіцяє допомогти з автономним електроживленням.

Окрім цього, Сергій обіцяє віддати свої вже встановлені ретранслятори для потреб міста та району. Насамперед – аварійним службам та медикам. Ретранслятори покривають усю північ Київської області. Це частоти 436.700 МГц і 438.800 МГц. Їх варто слухати також для екстрених оповіщень.

Сергій зазначає, що варто розуміти всю серйозність ситуації і без потреби не займати загальний канал, адже від цього може залежати чиєсь життя.

Фото: Сергій Бескрестнов
 

Offline paul433

"Зараз Сергій розгорнув загальну аварійну частоту нашого міста 434.400 МГц. Це 52 канал, у кого радіостанції LPD із введенням 69 каналів."
52 канал это вроде 434.350 МГц?
https://radiostancii.com.ua/razreshennye_chastoty/

Это - попытка создания подобия MARS? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Military_Auxiliary_Radio_System
https://netcom.army.mil/mars/
https://www.usarmymars.org/frequently-asked-questions
 
Користувачі, які подякували цьому постові: UT3UDX

Offline UT3UDX

Речь идет скорее всего банально про R76 - https://www.ur0uun.com/
Ну а для журналистов что 434.350 , что 350.434 - одинаково