Останні повідомлення

Сторінок: [1] 2 3 ... 10
1
Эхолинк, Svxlink / SvxLink v.1.8.0 Release 24 Feb 2024
« Остання відповідь від SkyLine Березень 12, 2024, 01:30:15 »
Минуло багато часу, після крайнього великого релізу. Багато сталося за цей час.
Найважливіші зміни описані нижче. Перегляньте SvxLink log під час першого запуску. Особливо зверніть увагу на ПОПЕРЕДЖЕННЯ, які повідомляють, що змінні конфігурації - змінилися. Внесіть зміни згідно з інструкціями та перезапустіть SvxLink. Також доцільно повторити калібрування звуку, за допомогою утиліт devcal та siglevdetcal. Під час використання SvxReflector дуже важливо, щоб усі вузли використовували однакові рівні, після калібрування звуку. Інакше деякі вузли звучатимуть слабко, тоді як інші звучатимуть над-модульовано.

Цей реліз, представляє розмовні групи, TG у SvxReflector.
Це робить можливим використання SvxReflector для кількох, паралельних QSO. Системні оператори вузла, можуть налаштувати моніторинг - вибраних розмовних груп, завдяки чому вузол автоматично вибере розмовну групу, коли на ній буде активність. Існує також простий механізм встановлення пріоритету між розмовними групами, що моніторяться.

Системний оператор SvxReflector, може налаштувати вибрані розмовні групи кількома способами. Існує функція автоматичного QSY, яку можна налаштувати для переміщення вузлів, які активно беруть участь у QSO в розмовній групі, до тимчасової розмовної групи. Це звільнить початкову розмовну групу для нових викликів. Вузол класифікується як активний, якщо на ньому була локальна активність (наприклад, відкриття шумоподавлення). Якщо відбувається QSY, а вузол не був активним, є можливість стежити за QSY, просто натиснувши PTT.

SvxLink, тепер також підтримує використання кількох тонів CTCSS. Це в першу чергу використовується для вибору розмовної групи рефлектора на основі частоти CTCSS, яка використовується. Радіостанція, може бути запрограмована з однаковою частотою на кількох каналах пам’яті, але з різними частотами CTCSS. Це полегшить вибір розмовної групи, під час першої передачі до вузла SvxLink.

SvxLink, можна налаштувати на використання кількох адрес SvxReflector. Це дозволяє створити просте резервування. Коли всі вузли перемикаються на резервний, якщо основний SvxReflector перестає відповідати.

Новий тип шумоподавлення: "COMBINE" - дозволяє використовувати кілька детекторів шумоподавлення одночасно. Різні типи шумоподавлення поєднуються за допомогою логічного виразу.

Нову змінну конфігурації: "COMMAND_PTY" - можна використовувати як налаштування PTY, для встановлення змінних конфігурації та виклику функцій TCL під час виконання. Це можна використати для зовнішнього керування поведінкою, вже запущеного SvxLink.

Детектор CTCSS має новий режим (4), який тепер є типовим. Новий режим швидший і набагато краще придушує перешкоди.

SvxLink, тепер може використовувати плагіни LADSPA для формування аудіо, з приймача. Змінна: "LADSPA_PLUGINS" - використовується для налаштування плагінів.

Як завжди, було виправлено ряд помилок. Повний список змін і додаткові відомості можна знайти в повних примітках до випуску. Інформацію про налаштування нових функцій можна знайти на сторінках посібника.

https://github.com/sm0svx/svxlink/blob/master/src/svxlink/ChangeLog
https://github.com/sm0svx/svxlink/tree/master/src/doc/man
https://github.com/sm0svx/svxlink/releases/tag/24.02
2
Эхолинк, Svxlink / Re: SVXReflector інсталяція і конфігурація
« Остання відповідь від SkyLine Жовтень 03, 2023, 22:59:32 »
 

Доброго Здоров'я!
Заколхозив на часі: "SvxLink Майстер інсталяції".
Наявна підтримка:
- Armbian OS. - Raspberry PI, Orange PI..
- Ubuntu OS.
Linux Mint - Скоріше Так. Тестування не проводилось.
- Debian OS - За умови, що обліковий запис користувача, під яким проводиться інсталяція належить до групи sudo.
Raspberry Pi OS - Тестування не проводилось.
Додатково встановлюється:
mc - Візуальний файловий менеджер.
htop - Інтерактивний монітор процесів.
speedtest-cli - Утиліта тестування швидкості інтернет з'єднання.

Spoiler for Hiden:
Встановлення.
Завантажуємо Armbian: https://www.armbian.com/download/
Для Raspberry Pi, тут: https://www.armbian.com/rpi4b/
MicroSD, швидкісна, від 4 GB та більше.
Для запису образу, на MicroSD під Linux, зазвичай використовую balenaEtcher: https://etcher.balena.io/
Хоча, там заявлена підтримка і Windows... скоріше всього, працювати не буде. В мене, на Windows 7 - не стартує жодна із версій.
Тимчасові данні, для першого входу:
ssh root@IP
Pass: 1234
Далі, створюються нові облікові записи.
Завантажуємо сценарій інсталяції:
Код: [Select]
wget http://svx.greenwave.org.ua/files/software/master/svx-install.shДодаємо дозвіл на виконання:
Код: [Select]
chmod +x  svx-install.shЗапускаємо сценарій:
Код: [Select]
./svx-install.shНа 3-му пункті, проходить оновлення системи.
SSH порт, переноситься з 22-го на 2244.
Вимикається можливість входу по SSH для root.
Часовий пояс: Europe/Kyiv
Локаль: en_US.UTF-8
————
Після інсталяції, SvxLink, автоматично приєднується до Рефлектора. Статус, можна глянути тут: http://svx.greenwave.org.ua
Або у лозі:
Код: [Select]
tail -f /var/log/svxlinkДоступні 4, тестові, облікові записи: "PCTest-1 - PCTest-4".
По замовчуванню, активний VOX. Тож, можете зразу себе почути в групі 255 Рефлектора.
————
Тестування, проводилось на:
Armbian 23.8 Jammy CLI
Ubuntu 20.04.6 LTS amd64
Debian 11 i386
3
Продам / LNA SP-70 430mHz
« Остання відповідь від ut2uw Серпень 21, 2023, 15:49:34 »
  Mачтовий МШУ, производство "SSB-електронік", 22dB, VOX
, продается без верхней, пластмассовой синей кришки! Протестирован см.

160Є (новий 418Є)
0бб-б41-7Зб2
4
Речь идет скорее всего банально про R76 - https://www.ur0uun.com/
Ну а для журналистов что 434.350 , что 350.434 - одинаково
5
"Зараз Сергій розгорнув загальну аварійну частоту нашого міста 434.400 МГц. Це 52 канал, у кого радіостанції LPD із введенням 69 каналів."
52 канал это вроде 434.350 МГц?
https://radiostancii.com.ua/razreshennye_chastoty/

Это - попытка создания подобия MARS? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Military_Auxiliary_Radio_System
https://netcom.army.mil/mars/
https://www.usarmymars.org/frequently-asked-questions
6

Броварчанин, військовий експерт зі зв’язку Сергій Бескрестнов облаштував у Броварському районі альтернативний канал зв’язку на випадок повного блекауту.
Винахідник вже навіть запропонував загальну аварійну частоту, яку перевірив особисто.

Для цього треба мати найпростішу радіостанцію. Ідея в тому, щоб кожен, до прикладу, голова ОСББ міг по рації через ретранслятор зв’язатися з аварійними службами міста. Цей крок завбачливий і розрахований на підтримку пересічних мешканців Броварщини, адже, на жаль, керівництво міста і району не думає, як в умовах можливого повного блекауту громадяни комунікуватимуть із швидкою, пожежною, газовою службами.

Броварчанин Сергій Бескрестнов – винахідник. Він відомий далеко за межами країни своїм інноваційним проєктом – комп’ютерним атракціоном Isotopium, якому немає аналогів у світі. Сергій та киянин Олексій Фатєєв створили в одному з броварських будинків декорації диво-полігону Чорнобильської АЕС, де з домашнього комп’ютера або телефону з будь-якої країни світу можна на танку, що має складний механізм із комп’ютером всередині, «прогулятися» територією  в «реальних умовах» чорнобильського полігону.

Сергій закінчив Київський військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, довгий час працював керівником у компанії «Водафон» та інших компаніях мобільного зв’язку, останні роки розвиває власні ІТ-проєкти. Але все життя він залишається радіоаматором.

Зараз Сергій Бескрестнов – відомий військовий експерт зі зв’язку та радіорозвідки. Він як ніхто розуміє важливість безперебійного зв’язку та комунікації між людьми в умовах сучасної гібридної війни. Це чудово розуміє і ворог, тому і б’є по важливих об’єктах інфраструктури, зокрема енергоощадження, щоб позбавити як електро-, тепло-  водопостачання, так і зв’язку.

10 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що з 10 жовтня через російські удари зруйновано 30% електростанцій, що спричинило масові відключення електроенергії по всій країні. Тож із жовтня українці живуть в режимі віялових та екстрених відключень.

Проте чергові масовані ракетні атаки можуть бути причиною цілковитого блекауту, коли українці повністю залишаться без світла, відтак і без будь-якого зв’язку. Найскладніше в цій ситуації буде пересічним українцям, які можуть бути «відрізаними» від екстрених служб. І це може бути надовго, і це буде складно.

На випадок цілковитого блекауту, радіостанції з аварійним каналом мають бути в чергових аварійних служб, медиків, поліції, МНС.

Як повідомив журналістам «Трибуни» начальник Броварського райуправління поліції Кирило Самойленко, у кожному пункті поліції працює «Пункт поліцейської підтримки». Для того, щоб у випадку блекауту допомогти людям із комунікацією під час повної відсутності зв’язку, на території району збільшено кількість авто- і піших патрулів, які забезпечені рацією – альтернативним видом зв’язку, каже Самойленко. Також кожен патрульний має аптечку, турнікет та ліхтарик.

Патрульні перебуватимуть у «Пунктах незламності» та пунктах обігріву, тож за потреби люди зможуть туди підійти і звернутися за допомогою. Загалом у Броварському районі є 58 пунктів обігріву та 17 «Пунктів незламності» (у Броварах таких 7). А якщо людина не має змоги підійти до «Пункту незламності» чи пункту обігріву?

До можливого блекауту мають бути готовими не лише екстрені служби, а і пересічні громадяни. І цю підготовку варто було робити ще вчора і глобально, каже Сергій Бескрестнов. Однак на Броварщині про це задумалися лише нещодавно. За словами експерта, в Броварському районі планували побудувати мережу аварійного цифрового радіозв’язку. Зокрема, поставити в населених пунктах району кілька ретрансляторів, а в голів сільських і селищних рад, «швидкої», рятувальників, РВА – радіостанції, придбати портативні рації для ДФТГ. Мало бути два канали – для військових і цивільних. Проте в районного керівництва виникли «проблеми».

Голова Броварської райради Сергій Гришко повідомив, що позаяк кожна громада самостійно розпоряджається своїми коштами, він провів попередні перемовини з головами ОТГ щодо необхідності встановлення спільного ретранслятора. Відтак, всі громади очікують від ініціаторів проєкт із чіткими розрахунками та кошторисом. Цікаво, що керівництво і району, і Броварської громади до цього часу навіть не подумало про можливі складнощі з комунікацією під час повного блекауту, і якби експерти не забили на сполох, про це ніхто б і не згадав.

А от Зазимська громада, яка завжди на крок попереду від інших 7-ми громад Броварського району, кошти на аналоговий ретранслятор знайшла і вже подбала про облаштування необхідного обладнання для альтернативного зв’язку на території своїх населених пунктів.

Розуміючи, що в чиновників реалізація будь-якого проєкту – це складний і довготривалий процес, а часу очікувати немає, Сергій Бескрестнов за свої кошти вже підготував для мешканців Броварщини аварійний канал зв’язку.

Зокрема, облаштував ретранслятор та закупив акумулятори для аварійного живлення. Це допоможе як району, так і місту та частині Києва зв’язати між собою «швидку», поліцію, рятувальників, газову службу, ДТЕК, інтернет-провайдерів. Також цим відкритим каналом зможуть користуватися всі, в кого є найдешевша китайська радіостанція. Але зможуть користуватися по черзі.

Один ретранслятор Сергія офіційно працює багато років як аматорський і відомий багатьом радіоаматорам Києва та області. Під час окупації Броварського району через нього передавалося для наших військових багато важливої інформації із сіл.

Другий ретранслятор Сергій встановив ще в березні, коли район окупували рашисти. Каналом користувалися наші військові. Обидва ретранслятори покривають територію від Борисполя до села Шевченкове, включаючи більшу частину Києва.

Зараз Сергій розгорнув загальну аварійну частоту нашого міста 434.400 МГц. Це 52 канал, у кого радіостанції LPD із введенням 69 каналів. Експерт вже перевірив цю частоту, тож у кого є елементарна радіостанція, може налаштовуватися.

Щодня все більше мешканців Броварів переходять на цю частоту та перевіряють зв’язок один із одним. Для зв’язку підходить будь-яка аналогова радіостанція, наприклад, Baofeng UV5R ціною близько 1000 гривень.

У кого радіостанції PMR на 16 каналів – частоти інші: варто брати 4 канал 4 підканал.

Керівництво Броварської громади, з яким зустрічався Сергій, підтримали рішення ставити свій ретранслятор і закупити радіостанції всім структурам. Однак організаційні питання потребують багато часу, тож Сергій пропонує використовувати поки що свій. Своєю чергою місто обіцяє допомогти з автономним електроживленням.

Окрім цього, Сергій обіцяє віддати свої вже встановлені ретранслятори для потреб міста та району. Насамперед – аварійним службам та медикам. Ретранслятори покривають усю північ Київської області. Це частоти 436.700 МГц і 438.800 МГц. Їх варто слухати також для екстрених оповіщень.

Сергій зазначає, що варто розуміти всю серйозність ситуації і без потреби не займати загальний канал, адже від цього може залежати чиєсь життя.

Фото: Сергій Бескрестнов
7
Работа в эфире / Re: HAB
« Остання відповідь від UT3BW Серпень 14, 2022, 01:50:50 »
Інтересні новини
https://www.facebook.com/groups/RadioSondyPolska/permalink/2627513057380417/
Hi all!
I'm Mark VK5QI, the developer of radiosonde_auto_rx and the Horus Binary 4FSK mode. It's great to see Horus Binary in use so much in Poland!
I've noticed a lot of stations running very old versions of Horus-GUI, and horusdemodlib - please consider updating! The latest version of Horus-GUI (v0.3.😎 is available here: https://github.com/projecthorus/horus-gui/releases
The latest versions allow uploading of telemetry to amateur.sondehub.org, which will most likely be the replacement for tracker.habhub.org when it is retired near the end of this year.
Also, for radiosonde_auto_rx users, the testing version (1.6.0-beta6) now has the ability to connect to an Airspy Spyserver and track as many radiosondes as the Airspy bandwidth and your CPU power allows - there's information on this here: https://github.com/.../Network-SDR-Decoding-Instructions
73
Mark VK5QI
8
Если вы наблюдали за тем, как проводят связь радиолюбители, то наверняка слышали, что в конце связи они нередко произносят друг другу «73»! А зачем они это делают? Затем, что еще со времен повсеместного использования азбуки Морзе, существовали цифровые сокращения для ряда общеупотребительных выражений. И «73» – это всего лишь «Наилучшие пожелания!». Кстати, при работе небольшим уровнем мощности, нередко используют код «72», а не «73».

А вот еще несколько цифровых сокращений, которые используют радиолюбители и вы тоже можете использовать в своих радиосвязях:

44 -  «сохраним этот мир»
55 – «Храни вас Бог», успеха, символ прощального рукопожатия.
88 – «любовь и поцелую», в шутку передают или говорят вместо обычного «73» тех случаях,  когда проводится радиосвязь с женщиной-оператором.
99 – грубое выражение «Не желаю с вами работать». Используется крайне редко.
161 – это сумма двух чисел 73 и 88, а обозначает это «наилучшие пожелания вам и вашей супруге».

Вот такие сокращения есть у радиолюбителей. 73!
9
Каталог-збірка софту DMR & Analog: Google Drive (C) мостовик
10
При проведении двусторонней радиосвязи оператор радиостанции обязан дать оценку сигнала (рапорт) своему корреспонденту как он его слышит. Рапорт любительской радиостанции при работе телефоном оценивается по шкале RS, при работе телеграфом - по шкале RST. Данная аббревиатура расшифровывается как "разбираемость-слышимость-тон", Максимальной (наилучшей) оценкой для SSB является RS = 59, а для CW - RST = 599.

RST (рапорт) - комбинация из трех цифр, оценивающая:
  • разбираемость сигналов (R - англ, readability) по пятибалльной шкале;
  • силу сигналов (S - англ, strength) по девятибалльной шкале;
  • тон (Т - англ .tone) по девятибалльной шкале.

Оценка тона используется только при передаче азбуки Морзе или цифрового сигнала.
Код был разработан в начале XX века и широко используется в радиосвязи с 1912 года. По мере внедрения других видов модуляции форма рапорта была приспособлена и к ним.

Введены оценки качества для следующих классов радиосигналов:
  • RST - амплитудной манипуляции (CW, А1А) и частотной манипуляции (RTTY, F1B);
  • RS - амплитудной однополосной модуляции с подавленной несущей (SSB, J3E);
  • RSM - амплитудной модуляции с полной несущей (AM, АЗЕ);
  • RSV - радиолюбительского телевидения (SSTV).

Параметры, оцениваемые третьей цифрой, и диапазон значений:
  • Т - тон от 1 до 9;
  • М - качество модуляции (modulation), от 1 до 5;
  • V - видео (качество изображения) (video), от 1 до 5.

Первая и третья цифры кода определяются оператором на принимающей стороне субъективно по указанным далее критериям. Вторая цифра кода может также определяться субъективно, либо определяться по измерительному прибору (S-метру), встроенному в приемник или трансивер.

Разборчивость. Качественная оценка того, как легко или трудно передается информация:
  • при передаче телеграфом (азбукой Морзе) разборчивость означает трудность различения каждого символа в тексте сообщения;
  • при передаче телефоном (голосом) - трудность правильного понимания каждого слова.

R – оценка разбираемости сигнала, оценивается по пятибалльной шкале:
Код: [Select]
1 - неразборчиво, прием невозможен
2 - едва можно разобрать отдельные слова, знаки
3 - разборчиво, но с большим трудом (30-50%)
4 - разборчиво практически без труда (50-80%)
5 - совершенно разборчиво (100%)

S – это оценка силы сигнала, оценивается по девятибалльной шкале:
Код: [Select]
1 - сигналы едва слышны, прием невозможен
2 - очень слабые сигналы, прием почти невозможен
3 - слабые сигналы, принимаются с трудом
4 - негромкие сигналы
5 - удовлетворительные сигналы
6 - хорошие сигналы
7 - умеренно громкие сигналы
8 - громкие сигналы
9 - чрезвычайно громкие сигналы

T – это оценка тона сигнала, оценивается по девятибалльной шкале:
Код: [Select]
1 - чрезвычайно грубый, шипящий тон
2 - очень грубый тон
3 - хриплый, слегка музыкальный тон
4 - довольно хриплый тон средней музыкальности
5 - журчащий музыкально-модулированный тон
6 - музыкальный тон с заметными пульсациями
7 - хороший музыкальный тон с небольшими пульсациями
8 - чистый музыкальный тон с едва заметными пульсациями
9 - чистейший музыкальный тон

Оценка сигнала по шкале RS(T) является чисто субъективной и может быть только приблизительной. Правда, силе сигнала (S) можно дать объективную оценку, но для этого необходимо использовать устройство для измерения уровня сигнала – S-метр. Иногда после RS(T) дополнительно передают некоторые выражения Q-кода, характеризующие условия приема сигналов. Таких выражений можно назвать три:
Код: [Select]
QRM – я испытываю помехи от других станций;
QRN – мне мешают атмосферные разряды;
QSB – ваши сигналы замирают.

При работе цифровыми видами связи, оценка сигналов любительских радиостанций может существенно отличаться от системы RST. Если при работе видами модуляции RTTY или PSK применяются традиционные рапорты RST, то при работе видами FT8, JT65 и других рапорт имеет другую форму. В качестве примера можно рассмотреть стандартное QSO с применением цифрового вида FT8, при котором в качестве рапорта используется значение уровня принимаемого сигнала относительно номинального уровня:
Код: [Select]
СQ RV9CQ MO06
RV9CQ UD8D MO07
UD8D RV9CQ R-04
RV9CQ UD8D R-07
UD8D RV9CQ RR73
RV9CQ UD8D 73

В данном примере R-07 и R-04 означают рапорт с оценкой силы принимаемых корреспондентами сигналов.

Чрезвычайно сильный сигнал может оцениваться, как 9+, 9++. При наличии S-метра оценка может быть более точной, например, 9+20 дБ.

По неписанным нормам радиолюбительской вежливости оценка тона ниже 9 баллов применяется чрезвычайно редко, даже если качество сигнала далеко от идеального.

 
Шкала S-метра (верхняя) приведена на рис. 1.

Пример RS-рапорта для телефонной радиопередачи - «59» (произносится «пять девять», «пятерка-девятка», по-английски часто говорят «fifty nine») - означает отличную разборчивость и очень сильный сигнал. В случае сильных помех или слабой слышимости рапорт может передаваться раздельно, например, оценка 54 может звучать: «Readability five, strenght four».

Исторически к коду добавляются суффиксы для индикации других характеристик сигнала и должны посылаться как «599К».
  • X - стабильная частота;
  • С (chirp) - чирикающая, булькающая манипуляция;
  • D (drift) - плавающий, нестабильный тон (QRH);
  • К (clicks, klicks, klix) - щелчки при манипуляции.


В соревнованиях по любительской радиосвязи телеграфом для экономии времени на передачу малоинформативного RST (если RST входит в состав контрольного номера) вместо цифры «9» передают букву «N» в азбуке Морзе.
Сторінок: [1] 2 3 ... 10