APRS & PACKET RADIO UKRAINE

Група у Telegram, посилання t.me/APRS_UA

Група створена для розвитку мережі APRS та технологій радіоаматорського пакетного зв'язку.
У групі не проводяться політичні дискусії та комерційна діяльність.
Бажано вказати своє ім'я та позивний сигнал.

Автор Тема: Ахтунг или рубим окно в Европу :)  (Прочитано 38181 раз)

0 Користувачів і 4 Гостей дивляться цю тему.

Offline Rivne Ham Radio

• Jr. Member
  • **
Ахтунг или рубим окно в Европу :)
« Reply #120 : Вересень 20, 2016, 22:49:35 »
Цитувати
UPD2:
опять народ чудачит: не понимает разницу между маяком и объектом!
11:31:13 (IS->RF) Received packet: "UR0K-728>APRS,WIDE1*,qAS,T2KAVKAZ:=5037.53N/02616.12Er RU728 439.100(-7.6) MHz info http://ur5nbc.qrz.ru/?K".
11:31:13 (IS->RF) Packet DEST too short, dropped.
11:31:13 (IS->RF) Received packet: "UR5K-VHF1>APRS,WIDE1*,qAS,T2KAVKAZ:=5036.21N/02614.42Er 145450 kHz Rovno echo repeater info http://ur5nbc.qrz.ru/?K".
11:31:13 (IS->RF) Packet SRC parse error, dropped.
Я подскажу как правильно, с кем только связаться по этому поводу?

Все воросы [email protected]
Цитувати
UPD3:
А почему на вашем гейте запрещены пакеты из интернета в эфир?

Хз,по сути  это не столь критично,у нас проблема с приемом ,та же?
За пару дней ,полная глуш,ничего в эфире нету :(

Offline UT7UX

« Reply #121 : Вересень 21, 2016, 10:58:55 »
Саша, то что ты видишь в логе, не похоже ли на проблемы с радиоприемом? Ну, в смысле, может надо глянуть недиагностируемую дистанционно аналоговую часть? Элементарные уровни, зашумление/аттенюация сигнала на пути от дискриминатора до TNC? Локальная помеха (импульсный блок питания, драйвера светодиодных ламп и т.п.)? Или это чисто логические ошибки и радио ни при чем?

Offline UT3BW

« Reply #122 : Вересень 21, 2016, 14:29:36 »
Цитата: "UT7UX" post=24056
Саша, то что ты видишь в логе, не похоже ли на проблемы с радиоприемом? Ну, в смысле, может надо глянуть недиагностируемую дистанционно аналоговую часть? Элементарные уровни, зашумление/аттенюация сигнала на пути от дискриминатора до TNC? Локальная помеха (импульсный блок питания, драйвера светодиодных ламп и т.п.)? Или это чисто логические ошибки и радио ни при чем?

Антена та кабель?

Offline UT7UX

« Reply #123 : Вересень 21, 2016, 16:44:07 »
Як на мою думку, антенофідерний тракт, але скоріш завади - то є перше, вихід аудіо сам по собі - друге, узгодження рівня виходу аудіо зі входом TNC - третє. Може бути місцева завада біля 144800, що не сприяє прийманню. Може бути шум в живленні радіо та/або TNC, може бути невірне налаштування рівня виходу. Тобто щось десь приймається, але вихід декодованих пакетів наднизький. Найпростіше то є послухати 144800 в SSB (або на SDR) на той самий фідер, щоб розібратися з завадами чи їх відсутністю, а потім походити із портативкою й передавати пакети, дивлячись на їх декодування із зниженням рівня сигналу. Як рівень не дуже впливатиме й декодування ненадійне й при гарному сигналі (за відсутності завад, звичайно), то під підозрою вихід НЧ та вхід TNC. То є те, що можна перевірити відносно легко й вже там думати далі.

Offline UT3BW

« Reply #124 : Вересень 21, 2016, 18:51:10 »
В мене на прийом стоїть FT-203r.
То я спочатку перевірив антену та радіо, провівши на ньому декілька QSO.
Також було би добре провести пару контрольних зв'язків на SSB радіо.
Тоді можна би було оцінити шумову обстановку в каналі.

Offline UY3UA

• Sr. Member
« Reply #125 : Вересень 21, 2016, 20:02:15 »
Та я ж писав, що потрібно схрестити баофенг та апрсдроід на смартфоні і походити з нею по місту. Але певно воно їм не цікаве. Запустили, та й добре.

Offline UT3BW

« Reply #126 : Вересень 21, 2016, 20:43:00 »
Цитата: "UT3XA" post=24070
Запустили, та й добре.

Умикнули, та й добре *HI*

Offline Rivne Ham Radio

• Jr. Member
  • **
« Reply #127 : Вересень 21, 2016, 23:41:27 »
Значить по порядку:
Радіостанція Alinco DR-135 має чутлівість  -125дБм (проміряно)
Антенна 6 елементів DK7ZB. КСВ 1.2
Кабель LMR400   45 метрів
без проблемно проводятся звязки на відстані 50-70 км
Помехова обстановка на частоті 144,800

Повторюсь ще раз,коли шкатулка приймає сигнал з нормальним SNR,вона декодує 80-100% ,а сигнали через тропо повністю криві,і тому стільки битих пакетів,за остані 2-а дні тропо немма.
Рівні аудіо входу, виходу я крутив (в радіо і в шкатулці (програмно) )на тестовому сигналі з колегою за 70 км, він мені жужжав з компютера пакетами все робить без проблем.

Offline UY3UA

• Sr. Member
« Reply #128 : Вересень 22, 2016, 07:05:25 »
Тоді переключи на колінеар і попробуй так.

Offline UT3BW

« Reply #129 : Вересень 22, 2016, 07:31:51 »
А яка конкретно антена використовується на вузлі?
І кабелю забагато.

Offline Rivne Ham Radio

• Jr. Member
  • **
« Reply #130 : Вересень 22, 2016, 09:01:51 »
Цитувати

А яка конкретно антена використовується на вузлі?

6 елементів dk7zb, 28 ом ,бум 2700 мм  10,15dBd  Gain

Цитувати
І кабелю забагато.

Я думаю шо ні
https://www.timesmicrowave.com/documents/resources/LMR-400.pdf

Offline UT7UV

« Reply #131 : Вересень 22, 2016, 09:10:04 »
Кабелю забагато однозначно, також треба омні антену. Коли їхав по окружній Рівного, то вдалося тільки один раз "зачепити" гейт з портативки Д-72 (5 Вт) і все. Також треба дивитись налаштування коробки, бо відповідь гейта була "via ..... " без позивного гейта.

Offline UT7UX

« Reply #132 : Вересень 22, 2016, 10:16:41 »
Дуже дивний вибір антени. Спрямована антена на APRS - виняток, коли гейтів поряд стопіцот, та є бажання поліпшити покриття по якомусь обраному напрямку. Або коли гейт на схилі гори й все одно не може працювати назад, за гору (або fill-in digi на балконі багатоповерхівки, сенс такий самий, тільки масштаби дрібніші). Якщо гейт один, то має бути тільки вертикал для більш-менш рівномірного покриття во всі боки. APRS на VHF - то є місцевий зв'язок, він має надійно працювати саме на місці, а не по проходах. Тому принципи антенобудування такі самі, як й для ретрансляторів - колінеар якнайвище, за можливості вібратори Пістолькорса, за неможливості фіберглас, ще бідніше - граундплейни на кшталт 5/8 й т.і. Саме абоненти гейту мають будувати антени, за потребою й спрямовані, щоб працювати з гейтом за межами його звичайного покриття.

Offline Rivne Ham Radio

• Jr. Member
  • **
« Reply #133 : Вересень 22, 2016, 11:20:11 »
Я так колегі начинаю понімаю шо тут толком ніхто  не знає як воно має робить  ;)
Цитувати
Дуже дивний вибір антени. Спрямована антена на APRS - виняток, коли гейтів поряд стопіцот, та є бажання поліпшити покриття по якомусь обраному напрямку

Цитувати
APRS на VHF - то є місцевий зв'язок, він має надійно працювати саме на місці, а не по проходах.

Все нормально,це не мій гейт,він у мене не буде стоять,ні на цій антені ні на інші
Цитувати
Кабелю забагато однозначно, також треба омні антену.

ніяких кабелів я мінять небуду, 2,5 дБ на 144 на 45 метрах,це смішно ,це все тестово ,я заради спортівного  інтереса взявся налаштувать ,направлена антенна тому шо єдине джерело АПРС це польша! 180 км до кордону!!!! більшье тут нічого немма,повторюсь в 100500-й раз локально все працює 5-10-50 км все робить.
У нас тут просто є непоніманіє проблеми.
Я кажу шо биті пакети ,а пан sirrosh пише.....
Цитувати

Ребят, ну вы же смотрите, какая у вас эффективность декодирования!
16% -- это цифра для неисправного оборудования,

якось так.... *SWOON*

Offline UT7UV

« Reply #134 : Вересень 22, 2016, 11:41:19 »
Тоді чого я всього один раз зміг "зачепитися" за нього? І відповідь від гейту без позивного... Дивіться налаштування коробки ще раз...